dilluns, 23 de maig del 2016

1411, la primera referència del Ball d’Espases de Cervera

Es documenta per primera vegada en l’Ordinació de Corpus Christi de 1411.

 
Detall de l'Ordinació de Corpus Christi de 1411 on es menciona "lo joch de les spases" (Arxiu Comarcal de la Segarra).

El Ball d’Espases era una dansa ballada principalment per organitzacions gremials i confraries en les celebracions del Corpus Christi i el Carnaval. Els orígens del ball els situem al segle XIV, les primeres referències comunament acceptades les trobem en les celebracions de Carnaval de Bruixes (Bèlgica) dels anys 1389 i 1404. A partir del segle XV, es van anar popularitzant per tot Europa i es van estendre per terres catalanes.  La primera referència catalana la trobem a Cervera en l’Ordinació de Corpus de 1411. Poc després es documenta el ball en diverses poblacions catalanes com Tarragona, Reus, Sarral o Tortosa.

A continuació, us oferim la transcripció realitzada per l’historiador cerverí Josep M. Llobet i Portella d’aquest fantàstic document.  Us mostrem la secció d’entremesos de l’Ordinació de Corpus on hi ha la primera referència del Ball d’Espases a Cervera:

Detall de  l'Ordinació de la festa del Corpus Christi de 1411 ( Arxiu Comarcal de la Segarra).

        

“Primerament, vayen Lucifer e los diables.
En aprés, vayen los trompadors.
En aprés, vaye la senyera, la qual porte en Barthomeu Selva, prevere, en un caval bé appareyllat, ab sa dacmàticha.
En aprés, vaye lo joch de les spases, lo qual fan en Ffrancesch Quintana e n’Arnau d’Abeyllà.
En aprés, vaye la Cathalina, la qual fa la confraria del Sant Sperit.
En aprés, vayen los jochs de la confraria de Sent Johan.
En aprés, vayen los jochs de la confraria de Sant Ffrancesch.
[...]”


El Corpus cerverí és documentat per primera vegada en una crida de la festa el 1337. El 1398, ja se'ns dóna notícia de l’existència d'entremesos i de l'ordenació de la processó. L’Ordinació de 1411 constitueix el primer document d’aquest tipus que es conserva a Cervera. Va ser redactada per les autoritats cerverines el dia 9 de juny de 1411 per a la celebració del Corpus que aquell any fou el dia 11 de juny. El document és d’especial rellevància, ja que documenta per primera vegada dos elements: la primera menció d'un Ball d’Espases a Catalunya: "En aprés, vaye lo joch de les spases, lo qual fan en Ffrancesch Quintana e n’Arnau d’Abeyllà"; i d’un Ball de Diables: "Primerament vayen Lucifer e los diables", que és també una de les primeres referències al nostre país.

“Joch”, “entremès” o “ball de les espases” han estat termes usuals per parlar del mateix però el terme que posteriorment s’utilitzà, i el que ha arribat fins als nostres dies,  fou l’últim dels tres: el Ball d’Espases de Cervera. Pensem que el Ball, com també el Ball de Diables, va aparèixer possiblement en una data anterior al 1411, suposadament ja existia a  finals del segle XIV. En el corpus cerverí del segle XV trobem ja molts dels entremesos i elements festius que acabaran configurant els seguicis populars de les festes actuals de la ciutat. Hi trobem, primer de tot, el Ball d’Espases i el Ball de Diables (1411), l’Àliga (1423), el Drac (1426), el Gegant (1450) i el Ball de Cavallets (1457).


L’Ordinació de Corpus de 1411 es troba a l’Arxiu Comarcal de la Segarra. La podeu trobar transcrita per l’historiador cerverí Josep M. Llobet i Portella, clicant aquí.


Fonts:

ACSG. Fons Ajuntament de Cervera, secció de cultura. Sèrie d’ordinacions de la festa del Corpus, Ordinacions de la festa del Corpus Christi (1400-1489), top. 2815.
MIRÓ, Ramon (1998). La processó del Corpus i els entremesos. Cervera, segles XIV-XIX, Publicacions Abadia de Montserrat, Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada