dimarts, 20 de setembre del 2016

Hem estrenat el Ball d'Espases de Cervera!

18 de setembre serà a partir d'ara una data senyalada al nostre calendari per ser el dia que es va estrenar el Ball d'Espases de Cervera, 300 anys després de la seva última actuació. Aquest esdeveniment és molt important per a nosaltres, els membres d'aquesta associació, que portàvem 2 anys treballant perquè això sortís. I és que no és un fet equiparable a crear un ball barroer en un poble sense cap mena de tradició, sinó que aquest ball és producte d'un treball arxivístic i etnològic previ. Els responsables han estat treballant amb referències històriques existents, preparant la coreografia, recreant la música a partir d'altres danses existents, dissenyant un vestuari barroc basant-se en gravats d'època i, sobretot, assajant setmanalment perquè el que es va veure diumenge sortís.

Sens dubte, ens trobem davant d'un fet històric, no tractem de reivindicar els nostres drets recuperant una dansa que els Borbons ens van prendre, com alguns mitjans de comunicació poden donar a entendre. Simplement volem recuperar un element de la cultura popular de la nostra ciutat deslliurant-nos de qualsevol contingut polític. Sabem que hi havia un ball d'espases a Cervera entre 1411 i 1724, una cronologia que casualment coincideix amb la primera i última referència que hi ha en el Principat. A partir d'aquest fet, vam voler reproduir el que podria ser aquell ball. Sabíem que el ball d'espases, com la majoria de balls populars, formaven part dels entremesos del Corpus i de les processons que acompanyaven la figura del sant que venerava el poble el dia de la Festa Major. Sens dubte, el ball d'espases estava carregat d'un element popular, però sobretot religiós. Per això, el ball d'espases l'hem recuperat no només per ser un entreteniment o un espectacle, sinó també per ser present en el seguici festiu i el Corpus de Cervera.

No ha estat fàcil, els membres d'aquesta associació som joves, i segurament molts de vosaltres associareu joventut amb inexperiència. No neguem que aquesta associació de conceptes sigui certa, però per nosaltres joventut també es pot associar amb il·lusió, i és que si el ball d'espases de Cervera s'ha estrenat aquest diumenge, és gràcies a la il·lusió, la il·lusió d'uns joves que s'han bolcat plenament a fer la feina tan bé com podien i que han aconseguit superar tota mena d'adversitats: manca de recursos, diners i suport durant molt temps. Tot i així no hem estat sols, en tot moment hem tingut al costat a l'Àngel Vallverdú, que sense el seu treball, estudi, suport i paciència res d'això hagués estat possible. Aquest ball tampoc seria factible sense el suport de Seny Major, que des del primer moment ha acollit i ajudat aquest petit projecte. Tampoc podem oblidar el que la Paeria de Cervera ha fet per nosaltres i sobretot el Paer en Cap, Ramon Royes, a qui hem fet padrí honorífic de la nostra entitat. Finalment, volem agrair el que ha estat el suport més important, vosaltres, que a través de donacions en fires, aportacions al nostre Verkami i difusions per les xarxes socials, heu tirat endavant aquest projecte. 

Tot seguit us deixem un petit reportatge fotogràfic d'aquest dia tan especial:

1. Marxa des de la Universitat fins a la Paeria




2. Acte Institucional









3. Primera Actuació del Ball d'Espases de Cervera











Per acabar us deixem algunes notícies, vídeos i articles referents a la nostra estrena:  

VilaWeb: 

Nació Digital:

El Punt Avui: 

Paeria de Cervera: 

Tàrrega Tv: 

TV3: 


Atentament, 

Natàlia Vilà Urriza, membre del Ball d'Espases de Cervera.


[Suports gràfics realitzats per Jan Quer i Eva Balcells]






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada